EP32 leírás

From Enterprise Wiki
Revision as of 11:13, 17 January 2008 by Szipucsu (talk | contribs) (Az EP32-ről kezdőknek)

Jump to: navigation, search

Az EP32 windows-os Enterprise emulátor

Az EP32 és az EP128emu PC-s Enterprise emulátorok léteznek. Az EP32 csak Windows alatt használható. Az EP128emu-nál tudása valamivel szegényesebb, de könnyen konfigurálható és bárki azonnal megtanulhatja a használatát. Letölteni innen lehet: http://web.axelero.hu/egzo/ep/ep32-120.zip Letöltés után külön telepítést nem igényel, azonnal futtatható.

Az EP32-ről kezdőknek

Kezdők általában az internetről letölthető EP programokat szeretnék kipróbálni. Ennek legegyszerűbb módja:


1. A kipróbálni kívánt programot másoljuk minden fájljával együtt egy adott könyvtárba! (Ha rar vagy zip fájlt töltöttünk le, azt természetesen csomagoljuk ki előbb!)

2. Az emulátorban fent a Hardware menüben' válasszuk ki a load memory config-ot, ott válasszuk az original EP with tape-t!

3. A File menüben a Select directory for tape-ben válasszuk ki azt a könyvtárat, ahova azokat a fájlokat másoltuk, amikkel dolgozni akarunk.

'Vigyázat! Ha a betölteni kívánt program egyes fájljait a kiválasztott könyvtáron belül alkönyvtárba tesszük, az emulátor nem tudja a programot betölteni! Minden fájlt ebbe a könyvtárba másoljunk, és ne hozzunk létre ezen belül alkönyvtárat!'


Ezután ha a START parancsot beírjuk (vagy lenyomjuk a numerikus billentyűzeten az 1-es gombot), a megnyíló ablakban kiválaszthatjuk a betölteni kívánt fájlt. Játékoknál célszerűen ez egy COM kiterjesztésű legyen, mert ez vagy önállóan is használható program, vagy pedig egy betöltő, ami a a PRG, SCR, stb. fájlokat tölti be. Utóbbi fájlok önmagukban nem indíthatók el.

A COM kiterjesztésűek mellett önállóan futtatható állományok még a TRN fájlok (örökéletes játék), a BAS fájlok (basic programok) és az EXT fájlok (rendszerbővítők).

Ezzel egyébként egy magnós gépet emulálhatunk, és nem tudunk menteni. Szóval lehetőleg így ne írjunk programokat, mert nem fogjuk tudni elmenteni őket! És persze így nem működnek azok a programok, amik csak lemezes gépen futnak (nagyon kevés ilyen van).

Ha menteni akarunk az emulátorból (pl. basic programot), ahhoz lemezes gépet kell emulálnunk. (Erről kicsit később.)