EP128Emu leírás

From Enterprise Wiki
Revision as of 17:53, 17 January 2008 by Mrprise (talk | contribs) (Tape Editor)

Jump to: navigation, search

Bevezetés

Jelenleg az EP128Emu a legpontosabb és a legtöbb opcióval rendelkező Enterprise emulátor PC-re, ezért kezdők számára elsőre ijesztő lehet. Ezen leírás nekik készül. Reményeink szerint a leírás elolvasása után bárki könnyedén elboldogul majd ezzel a remek emulátorral! Másik alternatíva az EP32 lehet, amely szintén egy nagyon jó emulátor, kevesebb opcióval, de kezdők számára ideális lehet a könnyű használhatósága miatt. Az EP128Emu legfrisebb verziója a 2.0.5.1. Ez az emulátor a korábbi C-ben készült EP128Emu v1.x.x C++-ban újraírt változata, sokkal több beállítási lehetőséggel, jobb beépített debugerrel és pontosabb emulációval. Az EP128Emu Varga István műve.

[Az emulátor weboldala]

Telepítés

Windows alatt

A Source code és a Download old ROMs jelölőnégyzetek elől a jelölést törölhetjük mezei felhasználás esetén. A forráskódra (source code) csak akkor van szükségünk ha fejleszteni szeretnénk az emulátort, a régi ROM-okra pedig akkor ha régebbi verzióhoz tartozó config file-okat tervezünk használni. Tehát aki most telepíti először az emulátort az nyugodtan töröljön minden jelölést, csak a Download ROM image előtt hagyja meg. Ha rendelkezünk ROM file-okkal akkor a Download ROM images elől is törölhetjük a jelölést. A ROM-okat az emulátor a \Program Files\ep128emu2\roms könyvtárban tárolja. Ha saját ROM-ot szeretnénk használni ide tegyük. Az alábbi ROM-okat tölti le az emulátor telepítés során az Internetről:

 • asmen15.rom
 • basic20.rom
 • basic21.rom
 • epdos_z.rom
 • epfileio.rom
 • exdos10.rom
 • exdos13.rom
 • exos20.rom
 • exos21.rom
 • exos22.rom
 • exos23.rom
 • fenas12.rom
 • heass10.rom
 • tasmon15.rom
 • zt18.rom
 • zx41.rom

A legtöbb ismerős lehet annak aki használt már Enterprise-t. Az EPFileIO.rom-mal igazi Enterprise mellett nem találkozhatunk, ez az emulátorba történő betöltést teszi kényelmessebbé. Hogy hogyan arról később lesz szó. Fontos, hogy a Use Hungarian keyboard map-ot bejelöljük ha magyar billentyűzetet használunk, különben a billentyűzetet nem tudjuk rendesen használni.

Betöltés

Az emulátorba több módon is tudunk betölteni programokat. Nekem a magnós betöltés a legkedvesebb, ugyanis töltés közben ugyanúgy csipog az emulátor mint egy igazi Enterprise! :-) Köszönjük Istvánnak!

Magnó

Először is némi háttérinformáció. Az Enterprise amikor magnóról tölt akkor tulajdonképpen a csipogást értelmezi ami a kazettára van rögzítve. Tehát ha az emulált EP-hez emulált magnót szeretnénk használni, akkor szükségünk lesz erre a csipogásra valamilyen formában. Erre a célra szolgál a Tape editor nevű segédprogram. Tehát bármilyen programot is szeretnénk magnóról betölteni az emulált EP-be először a Tape editor programot kell használnunk. Ennek használatáról külön részben írok majd. A lényeg, hogy a Tape editor-ral elő tudunk állítani a PC-nken található bármilyen file-ból egy hangfile-t, amit az emulátor Machine|Tape|Select image file menüjében tudunk kiválasztani. Ez felel meg a kazetta magnóba történő behelyezésének egy igazi Enterprise esetében. Mivel emulátort használunk itt csak virtuális kazettáról beszélhetünk. A Tape editor-ral egy ilyen virtuális kazettát tudunk szerkeszteni. Fontos, megjegyezni, hogy a Tape editor ugyan .tap kiterjesztéssel menti el a virtuális kazettákat, de ennek a .tap file-nak a felépítése teljesen más mint annak a .tap-nak amit az EPTE vagy a TAPir használ! Viszont a Tape Editor be tudja tölteni az EPTE/TAPir .tap file-jait és ezeket lementve azonnal tudjuk őket használni az emulátorban.

Tape Editor

Ezzel a segédprogrammal tudunk a PC-nken lévő file-okból olyan hangfile-t előállítani amelyet az EP128Emu a magnóról történő betöltéshez vár. Erre a file-ra ezután csak virtuális kazettaként fogok utalni. Ha beszereztük kedvenc játékunkat (a példában én az Alien-8-at fogom használni) és egy külön könyvtárba helyeztük a file-jait, indítsuk el a Tape Editor-t. Bal oldalt egy nagy fekete részt láthatunk, jobb oldalt pedig néhány gombot.

Kattintsunk az Import-ra és keressük meg a PC-n az Alien-8-at tartalmazó könyvtárat és válasszuk ki az első file-t. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen szempont alapján az első file-t? Mivel a magnóról történő betöltés szekvenciális, azaz egymás után, szépen sorban kell következniük a file-oknak, úgy ahogy azt a program óhajtja, így a hamarosan elkészülő virtuális kazettánkban is ezt a sorrendet kell követnünk. A megfelelő sorrendet a legtöbb programnál könnyen kitalálhatjuk ha végignézünk a file-ok listáján (.com, .scr, .prg, .rom). Elvetemültebb esetekben azonban valószínűleg próbálkoznunk kell párször mire megtaláljuk a helyes sorrendet. Szerencsére a Tape Editor-ban egyszerűen tudjuk a file-ok sorrendjét módosítani a fel és le mutató nyilakkal, ezért az importálás sorrendje igazából lényegtelen, de időt spórolunk meg ha már eleve jó sorrendben importáljuk be őket. Ha a sorrendet módosítottuk a virtuális kazettát újra el kell menteni. Az Alien-8 esetében a sorrend tehát: alien_8.com, alien.scr és alien.prg. A kész virtuális kazettát a Save gombra kattintva menthetjük le a PC-re, miután kiválasztottuk a célkönyvtárat. Célszerű az emulátor tape könyvtárába rakni ezeket, az egyszerűbb betöltés érdekében.