SID-del bővített MIDI

From Enterprise Wiki
Revision as of 16:25, 24 October 2017 by Szipucsu (talk | contribs) (Az ENVELOPE.TXT használata)

Jump to: navigation, search

A Midiplay az Enterprise Dave chipjének eredeti négyszögjel generálásával kapcsolatos képességeit használja ki, igen jó hatásfokkal. Ennek továbbfejlesztett változata még több hangzást tesz lehetővé, melynek alapja a SIDBASIC nevű, 2016-2017-ben írt Enterprise program, amely a Commodore 64 hangchip emulációja által C64-es zenéket tud lejátszani, többnyire eredeti, C64-es hangzásban. Ez többek között azt jelenti, hogy a négyszögjel mellett más hullámformájú hangokat is meg tud szólaltatni. Képes továbbá a PWM effektus megvalósítására, azaz a négyszögjel kitöltési tényezőjét is lehet vele állítani.

Az alapok

A SID emulációval bővített MIDIPLAY használatához szükség van az EP128Emu legfrissebb változatára, mely kezeli a MIDI bemenetet. A helyes működéséhez 10 MHz-es konfigurációra van szükség (CPU frequency = 10000000, Sound clock frequency = 1250000), normál sebességnél kilép az EP logóhoz. A burkológörbe frekvencia elvileg 100 Hz-es, a lejátszás pedig 12626 Hz ha az órajelek jól vannak beállítva.

Használatához ugyanarra van szükség, mint a Dave négyszögjelet használó Midiplay-hez, tehát az említett emulátoron kívül egy MIDI portra (pl. loopMidi, ill. Linuxon pl. a Midi Through port), valamint magára a Midiplay program SID emulációval bővített változatára.

Az ENVELOPE.TXT használata

Az envelope.txt felépítése némiképp eltér a korábbi, négyszögjeles midiplay-étől. Ugyanúgy használhatók az L, R, S paraméterek, melyek el is maradhatnak a hangszerdefiníció elejéről. Az időtartam után nem kettő, csak egy csatornát kell megadni hangerőnek (mivel a SID nem sztereó). A hajlítás is a megszokott módon adható meg, majd a PWM érték (négyszögjel kitöltési tényező), végül a hullámforma, mely lehet négyszögjel, háromszögjel és fűrészfog rezgés:

[L|R|S] IDŐTARTAM, HANGERŐ (0..31), HAJLÍTÁS (-4096..4095), PWM (0..255*), HULLÁMFORMA;

A PWM valójában lehet a 0-255 tartományon kívül is, de csak az alsó 8 bit számít.

A hullámforma:

  • 0 háromszögjel
  • 32 fűrészjel
  • 64 négyszögjel
  • 96 zaj
  • 128 hozzáadása engedélyezi a gyűrűmodulációt.