Iview leírás

From Enterprise Wiki
Revision as of 22:45, 5 November 2008 by Szipucsu (talk | contribs) (New page: Az Iview egy képnézegető program Enterprise-ra, Zozosoft munkája. Jelenleg [http://www.enterpriseforever.org/letoltesek_downloads/pc_utils-t358.0.html innen] tölthető le (az [[epimgc...)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Az Iview egy képnézegető program Enterprise-ra, Zozosoft munkája. Jelenleg innen tölthető le (az EPimgconv PC-s alkalmazással egy csomagban), WinZip vagy egyéb programmal kell kicsomagolni a fájlokat.

A program szükségessége akkor vetődött fel, amikor 2008-ban az EPimgconv PC-s alkalmazással (IstvanV műve) megnyílt a lehetőség a PC-s formátumú képek Enterprise formátumúvá alakítására. Ezeket a PC-s képeket először önmagában működő Enterprise programmá alakította az EPimgconv (mely a képet egyből megjeleníti, külön képnézegető nélkül), ez azonban nem tette még lehetővé a képek szélesebb körű (pl. egyéb programokban történő) felhasználását.

Az IVIEW használata

EXT, ROM és COM formátumban is használható.

Amikor az Iview a rendszerben van, akkor ha kiadunk LOAD parancsot egy RAW formátumú képre, az betöltődik (mivel lekezeli a modultöltés funkcióhívást). Billentyűnyomásra kilép a bejelentkező képhez.

:IVIEW (EXT formátum): Ehhez szükséges a Hsoft-féle FILE bővítés jelenléte (megtalálható pl. a Zozotools 1.8 (letöltés) mellékleteként), ezzel tudunk a fájlok között böngészni. A kiválasztott képet betölti. Billentyűnyomásra visszatér a fájlválasztáshoz, jöhet másik kép. STOP-ra kilép.


IVIEW.INI

Mielött a FILE-hez fordul, megpróbál megnyitni egy IVIEW.INI nevű fájlt. Ennek sima szöveges fájlnak kell lenni, amiben felsoroljuk a képfájlok neveit. Ha van INI fájl, akkor ezeket a képeket tölti be szép sorban, amíg el nem fogynak, és csak a végén jön a FILE-s fájl kiválasztás.

Ilyen listát könnyen létrehozhatunk:

  • PC-n: DIR /B >IVIEW.INI
  • EP-n: WP-ben DIR /W, majd a szövegből töröljük ki a felesleges sorokat, és F3-al mentsük el.

Mindkét esetben a felesleges fájlokat nem árt törölni a listából vagy eleve ügyes DIR paraméterezéssel csak a szükségeseket kilistázni, pl ha PIC kiterjesztéssel mentettük el a képeket, akkor DIR *.PIC

(A listában 32 vagy kisebb ASCII kódú karakterek minősülnek elválasztó karakternek, így lehet SPACE, CR, LF, TAB...)


Az Iview formátum leírása

Lásd: Az EPimgconv/IVIEW formátum leírása


Verziótörténet

0.32? Slideshow-nál ha ESC-t vagy STOP-ot nyomunk a képből kilépéshez, akkor befejezi a lista végrehajtását, visszalép a FILE-hez; szinte slideshow, a funkció billentyűkkel lehet a képváltás sebességét állítani, F1 a leggyorsabb; ha a listafájlban nem létező fájlra van hivatkozás, nem lép ki, hanem folytatja a következővel; működik magnós konfigban is.

0.31? Egyszerre van EXOS változó írás és port írás is; módosítva a második félkép sync része; sima kép betöltésnél marad a billentyűvárás ciklusban.

0.3 Interlace képek kezelése; a FILE-s kiválasztáskor lehet szöveges listafájlt is indítani (formátuma mint az IVIEW.INI); ha nincs billentyűlenyomás, akkor automatikusan tovább lép kb fél perc után (slideshow) (késöbb majd paraméterezhető lesz); nagyjából ellenőrzi a megnyitott kép formátumát, max 46x300-as képet fogad el (ami lehet interlace is); van már némi memóriakezelés is, pl alkalmazza a korábban emlegetett rendszerszegmens mentéses trükköt nagyméretű képek megnyitáskor.

0.2 Interlace képeket még nem kezel; memóriamenedzsment, hibakezelés még nincs.

0.1