Hogyan alakítsunk át egy midi fájlt Enterprise-ra?

From Enterprise Wiki
Revision as of 23:38, 30 October 2017 by Szipucsu (talk | contribs) (Az első tisztogatás)

Jump to: navigation, search

Az Enterprise 3 négyszögjeles csatorna és 1 zajcsatorna segítségével szólaltatja meg a hangokat. Ezzel szemben a midi fájlok nagy része ennél jóval több hangot szólaltat meg egyszerre. A célunk, hogy az egyszerre megszólaló hangok számát a zenében mindenhol maximum háromra csökkentsük, a dobokat pedig többnyire a zajcsatorna képességeihez igazítsuk. Ez persze csak hozzávetőleges megfogalmazás, mivel háromnál több "hang" is szólhat egyszerre akár, ha osztott csatorná(ka)t használunk, és a doboknak is használhatunk a zajcsatornán kívül négyszögjeles csatornát is.

Alapok

A midi fájl átalakításához szinte mindig szükség van egy PC-s midi szerkesztőre, melyben láthatjuk többek között a kottát, a midi vezérlők beállításait, a hangszerek neveit, és ezeket szerkeszthetjük is. Ilyen midi szerkesztő például a Cakewalk vagy a Rosegarden.

Az emulátor használata a midi szerkesztése közben: Ahogy a zenét szerkesztjük, természetesen az emulátoron kell megszólaltatni a hangokat a midi bemenete segítségével. Ehhez a mid2play.com programot célszerű futtatni rajta. Ha szerkesztés közben az envelope.txt-t módosítjuk, mentsük is el a módosítást, majd az emulátorban nyomjuk meg az F1-et, így a mid2play újra beolvassa az envelope.txt-t, és így le is tesztelhetjük a szerkesztésünk hatását.

Célszerű külön mappát létrehozni midizéshez, és ezt állítani be az emulátorban a Set working directory menüpontnál. Ebbe a mappába másoljuk be a midiplay teljes tartalmát. Ide érdemes tenni azt a midi fájlt is, amelyiken éppen dolgozunk. Itt hozzunk létre egy .bat fájlt is a konvertáláshoz, ezt bővebben lásd lejjebb.

A dallam átszerkesztése

Az első tisztogatás

Ha megnyitunk egy midi fájlt a PC-s szerkesztővel, elénk tárul a kotta. Ez elsőre elég ijesztő lehet, mivel általában 5-10 midi sávot látunk, egyes midi sávokon egyszerre több hang is szól (gyakran akkordok), ami távol esik az EP-n maximum 3 hangtól. Először is érdemes a kottát végignézni az elejétől. Gyakori, hogy két sáv teljesen ugyanazt a szólamot tartalmazza, csak más hangszerrel. Az egyik ilyen tracket nyugodtan törölhetjük. Akadnak olyan trackek is, melyeken egyáltalán semmi nincs, csak szöveg, ezekre sem lesz szükségünk, ezeket is törölhetjük.

Amikor két sáv egyszerre szól, de mégsem

A megmaradó trackek tartalmát érdemes egyenként végighallgatni, vagyis belehallgatni mindegyikbe úgy, hogy a többi tracket némítjuk, vagy az adott tracken szólót állítunk be, így kiszűrhetjük, mely trackek lehetnek nélkülözhetők. Mielőtt azonban végleg törölnénk egy tracket, nézzük végig a zenét, van-e olyan rész, ahol csak kevés track szól egyszerre, és épp az adott trackre is szükség lehet. Ha ilyen részt találunk, érdemes csak az ezen kívül eső részét törölni az adott tracknek. A Cakewalk egyik verziója nagy fekete ponttal jelzi azokat az ütemetek, ahol van valami. Ahol nincs ott az a pont, ott nem szól semmi. Ez segíthet. Viszont nézzük meg azt is, hogy egy ütemen belül nem úgy vannak-e elosztva a hangok, hogy míg az egyik track szól, a másik nem, és váltogatják egymás, mert akkor megférhetnek egymás mellett. Az is előfordulhat, hogy pl. a basszusnak csak azt a részét kell törölni, ahol több más hang is szól, és nem lesz feltűnő az átírt zenében a sok hang miatt, ha nincs basszus, csak akkor amikor kevés hang szól.

Akkordok kezelése

Ha olyan tracket látunk, ahol akkordok szólnak, megfontolhatjuk, hogy azt a tracket oszott csatornának állítjuk be. Ez esetben az akkordnak 3 hangja szólhat "egyszerre", mindössze egyetlen Dave csatornát lefoglalva. Valójában nem egyszerre szólhat ez a 3 hang, hanem nagyon gyorsan váltogatják egymást. Ez persze máshogy hallatszik, mintha teljesen egyszerre szólnának, ezért is meg kell fontolnunk, mi illik a zenéhez. Esetleg az akkordnak hangjaiból törölhetünk annyit, hogy csak egy hang maradjon (általában az alaphang), ha ez jobb hangzást eredményezhet.

A hangszerek beállítása

Meg kell néznünk, milyen hangszereket használnak az egyes midi sávok. Egyes midi fájlokat úgy állítottak be, hogy a szerkesztő egyből mutassa a sávokhoz tartozó hangszereket. Más midi fájloknál, ha nem látunk hangszernevet, a vezérlőket kell megnéznünk, mert ott állítják be a hangszert. Célszerű az Event List-et végigfutni, hátha van benne hangszerváltás sáv közben, mert azt lehet, hogy nekünk is át kell írnunk. A lényeg, hogy olyan hangszert állítsunk be, melyhez tarotzik burkológörbe az envelope.txt-ben, ezen kívül elfogadhatóan is szól. Jelenleg a midi hangszerkészlet eleje van feltöltve, a zongorától kezdve az orgonákig, elsősorban itt érdemes hangszert kiválasztanunk. Ezen kívül elektromos torzított magasabb hangú gitárnak az Overdriven guitar envelope-ja jól hansználható. A további gitárokhoz is tartozik burkoló, de hangzásuk nem feltétlen jó, érdemesebb lehet helyettük zongorákkal próbálkozni. Még a Lead 1 (square) jöhet szóba gyakran. Ha megközelítőleg jól hangzó hangszereket találunk a zenéhez, de még jobbakat el tudnánk képzelni, érdemes lehet szerkeszteni a hozzájuk tartozó definíciót az envelope.txt-ben.

Túl rövid hangok?

Előfordulhat, hogy túl rövidek a hangok, így nem szólnak jól. Ilyenkor érdemes lehet D-s hangszert állítani be, hogy a hang mindenképpen lecsengjen. Ilyen D-s hangszer az envelope.txt-ben a Vibraphone vagy a Glockenspiel. De ha ennél rövidebb lecsengés kell, beírhatunk D-t például az első hangszerhez (Acoustic grand piano) is, vagy bármely másik hangszerhez, és azt lemásolhatjuk külön hangszernek, ha az eredetit már használja a midi.

Két hangszer külön figyelmet érdemel

1. Az electric bass (pick) gyűműmodulációt használ a nála eggyel nagyobb számú midi sávval, és azt a midi sávot 7 félhanggal magasabban szólaltatja meg. Ez mélyebb hangú elektromos torzított gitárhangra használható jól. Használatához egyetlen hangot, az alaphangot kell az electric bass (pick) sávján meghagyni. Ha nem kvintet akarunk megszólaltatni, hanem kvartot, az envelope.txt-ben a hangszer definíciója elején a 7-et át kell írni 5-re. Az electric bass (pick) sávhoz képest a következő sávra a fretless bass-t érdemes beállítani a gitárhanghoz. Mást is beállíthatunk, de a hangzás nem biztos, hogy jó lesz. Ehhez még a 70-es vezérlőn is általában be kell állítani, hogy az egyik sáv a 0-ás, a másik a 2-es csatornát foglalja le.

2. A Pad 1 is gyűrűmodulációt használ a következő midi sávval, de torzítás nélkül, valamint enyhén vibráltatja a két csatorna hangerejét és a hangmagasságot. Ezen kívül a hangmagassága nagyon kicsivel mélyebb. Ez speciális elektronikus hangzást tesz lehetővé. Az eggyel nagyobb számú csatornának beállítható a Pad 2 is, de akár mással is lehet kísérletezni.

Dobok használata

A 10-es midi sáv dobokat használ. A midiplay/midiconv ezeket EP a zajcsatornán szólaltatja meg. Gyakori probléma, hogy egyszerre több dob hangja is szólhat, ilyenkor a legdominánsabb hangott célszerű meghagyni, a többi dobhangot törölni. Bár a hangzástól függően kevésbé domináns dobhangot is meghagyhatunk, főleg akkor, ha különben monoton lenne a ritmus, hogy ne mindig ugyanaz a hang szóljon. A felesleges hangok törölgetése időigényes lehet. Sok dobhanghoz nem tartozik jelenleg definíció az envelope.txt-ben, ezeket a hangokat érdemes törölni, mert ha nem is szólnak, de megszakíthatják egy másik dob hangjának a lecsengését. Bár ez a megszakítás valamikor jól ki is használható.

A zajcsatorna inkább csak a cintányérok megszólaltatására lehet jó. Ha egyéb dobot is tartalmaz a midi sáv, érdemes lehet külön midi sávot létrehozni ilyen dob számára (ha van neki hely), hogy négyszögjeles hanggal szólaltassuk meg, és erre a sávra betehetjük pl. a Woodblock, synth drum (ez lábdob) vagy melodic tom hangszerek valamelyikét.

Az utolsó lépés: konvertálás

Célszerű a midiconv mappájában létrehozni egy .txt fájlt, melybe írjuk a midiconv *.mid mididata.bin envelope.txt -6 szöveget, eztán nevezzük át a fájlt .bat kiterjesztésűre. A készre szerkesztett midi fájlt is másoljuk ebbe a mappába, majd futtassuk a .bat fájlt dupla kattintással. Így létrejön egy mididata.bin nevű fájl, amit pl. a mididisp is be tud olvasni és le tud játszani. Ha a lejátszás akadozna, szaggatna, a .bat fájlban a sor végére a -6 után írjuk a -quant2, -quant4 valamelyikét és próbáljuk ki, jobb lett-e az eredmény.