Enternews - German newspaper

From Enterprise Wiki
Jump to: navigation, search

December

Interlace

A következő cikket H.Güldenagel küldte be.

Akinek 2.1-es Basic-je van, hamar rájöhet, hogy az Interlace Driver nem fut.

A számítógép bal oldalán a Cartridge-ben van egy 16K-s ROM (ami az angol Basic-et tartalmazza) és egy 16K-s EPROM (ez a német hibaüzeneteket, egy német editor- és billentyűzetdrivert, egy komplett német WP-t és a :VDUMP, :VSAVE, :VLOAD, :BRD bővítéseket tartalmazza, és a 4-es szegmensre nyomul), amelyben egy rutin található, ami minden egyes 50Hz megszakításnál 5 byte-ot beleír a Nick chip Line-Parameter táblájába azért, hogy megváltoztassa a függőleges visszatérést/(Austastung?). Minthogy az Interlace-video-drivernek a Line-parameter táblája teljesen másképp van felépítve, ez az 5 byte megzavarja az Interlace működését, merthogy az interlace-be is beleír.

Mivel az Enterprise cég az Enterprise-EXOS forrást nem tette elérhetővé, körülményesen kellett előbányásznom a rutint. Van egy címdekódolóm, amely az 5 cím közül az egyikre volt felrakva, a buszhoz illesztve. Ez minden 50. másodpercben egy impulzust továbbított, amikor a processzor (a keresett szubrutinban) erre a területre írt. Ezzel az impulzussal "megkínáltam" az oszcilloszkópot, és a következő parancsnál (M1 ckilus) kerestem. A következő rutint találtam a 4-es szegmensen az E4F7 címtől:

... (a rutin)

Minthogy egy Eprom törlésénél minden Bit 1, és ez az égetés által 0 lesz, meg lehet csinálni a változtatást ANÉLKÜL, hogy az Epromot előre törölnénk és újraírnánk. Az én Böhm u-Promommal ez egy másodpercig sem tartott.

Röviden összefoglalva: egy 00-nak az IFC2 - IFC4 Eprom címre égetésével jó lesz a német Basic Interlace.

A következő telefonszámon lehet kérdezni: (elavult szám)