EPvideoconv leírás

From Enterprise Wiki
Jump to: navigation, search

Ezzel a programmal IVIEW formátumú képekből lehet IPLAY animációt készíteni. A képek PIXEL vagy LPIXEL módúak lehetnek, tetszőleges számú színnel, és tömörített IVIEW formátum is használható. Az ATTRIBUTE módot és az interlace-t használó képeket azonban a konverter nem támogatja, tehát az epimgconv -mode paramétere 0, 1, 2, 3, 4, vagy 5 lehet. A képek méretének és video módjának azonosnak kell lennie. Célszerű olyan képeket használni, amelyeknek a szélessége 2 egész számú hatványa (például 32 karakter).

A konvertálandó képek listáját két módon lehet megadni:

epvideoconv [PARAMÉTEREK...] FILE1 [FILE2 [FILE3...]] OUTFILE

Ez az összes megadott IVIEW formátumú képet konvertálja, minden file-ból egy félkép lesz az animációban. A file-ok eredeti sorrendjét megtartja, és ugyanaz a file többször is szerepelhet.

epvideoconv [PARAMÉTEREK...] -dir KÖNYVTÁRNÉV -prefix PREFIX -suffix SUFFIX OUTFILE epvideoconv [PARAMÉTEREK...] -dir KÖNYVTÁRNÉV -prefix PREFIX -ext EXT OUTFILE

A -dir paraméterrel megadott könyvtárban található PREFIX*SUFFIX vagy PREFIX*.EXT nevű (a * helyén bármi lehet) file-okat konvertálja, név szerint rendezett sorrendben. Alapértelmezés szerint a könyvtárnév ".", a PREFIX és SUFFIX pedig üres, tehát az aktuális könyvtárban található összes file-t olvassa. Ha egy file nem IVIEW kép, akkor azt figyelmen kívül hagyja, és figyelmeztetést ír ki.

Paraméterek

-h, -help, --help: Rövid leírást ír ki a program használatáról, és kilép.

-dir, -prefix, -suffix, -ext: Ezekkel a fent leírt módon a konvertálandó file-ok listáját lehet meghatározni.

-fps N, -framerate N: A megjelenítés sebessége (félkép/másodperc). Csak azok az értékek lesznek pontosak, amelyeknek 50 egész számú többszöröse. Ezen kívül a sebességet a gyakorlatban korlátozza a kitömörítés lassúsága. Az alapértelmezett érték 12.5.

-il N, -interlace N: Interlace mód beállítása, a paraméter 1, 2, vagy 4 lehet. 1 esetén nincs interlace, azaz minden képkocka az összes sort frissíti. Az -interlace 2 módban az egyes képkockák felváltva csak a páros vagy páratlan számú sorokat tartalmazzák, a többiben az előző képkocka marad a képernyőn. Az -interlace 4 pedig csak minden negyedik sort frissíti, a "negyedképek" sorrendje 0,2,1,3,0,2,1,3,.... A függőleges felbontásnak az interlace mód egész számú többszörösének kell lennie, és 16 színű módban ha az interlace paraméter nem 1, akkor a FIXBIAS értékének azonosnak kell lennie minden képkockánál. Az alapértelmezett interlace mód 2.

-zoom X Y: Vízszintes (1 vagy 2, alapértelmezés: 2) és függőleges (1, 2, 3, vagy 4, alapértelmezés: 2) nagyítás. A vízszintes nagyítás lényegében a PIXEL vagy LPIXEL mód használatát választja.

-ml N, -minlen N; -mo N, -maxoffs N: Ezekkel a tömörítést lehet korlátozni a jobb lejátszási sebesség érdekében. Az alapértelmezett beállítás -minlen 1 -maxoffs 16384. Az -ml 3 kisebb (általában 5%, vagy legfeljebb 10%) méretnövekedést és 20% körüli gyorsulást eredményez. Az -mo 1 segítségével nagyobb mértékű javulást is el lehet érni a kitömörítés sebességében, de a hatásfok is sokkal rosszabb lesz.

Linkek

EPvideoconv és Iplay letöltés