EP128Emu leírás

From Enterprise Wiki
Revision as of 15:01, 19 April 2008 by Mrprise (talk | contribs) (EPFileIO.rom)

Jump to: navigation, search

Bevezetés

Jelenleg az EP128Emu a legpontosabb és a legtöbb opcióval rendelkező Enterprise emulátor PC-re, ezért kezdők számára elsőre ijesztő lehet. Ezen leírás nekik készül. Reményeink szerint a leírás elolvasása után bárki könnyedén elboldogul majd ezzel a remek emulátorral! Másik alternatíva az EP32 lehet, amely szintén egy nagyon jó emulátor, kevesebb opcióval, de kezdők számára ideális lehet a könnyű használhatósága miatt. Az EP128Emu legfrisebb verziója a 2.0.5.1. Ez az emulátor a korábbi C-ben készült EP128Emu v1.x.x C++-ban újraírt változata, sokkal több beállítási lehetőséggel, jobb beépített debugerrel és pontosabb emulációval. Az EP128Emu Varga István műve.

[Az emulátor weboldala]

Telepítés

Windows alatt

A Source code és a Download old ROMs jelölőnégyzetek elől a jelölést törölhetjük mezei felhasználás esetén. A forráskódra (source code) csak akkor van szükségünk ha fejleszteni szeretnénk az emulátort, a régi ROM-okra pedig akkor ha régebbi verzióhoz tartozó config file-okat tervezünk használni. Tehát aki most telepíti először az emulátort az nyugodtan töröljön minden jelölést, csak a Download ROM image előtt hagyja meg. Ha rendelkezünk ROM file-okkal akkor a Download ROM images elől is törölhetjük a jelölést. A ROM-okat az emulátor a \Program Files\ep128emu2\roms könyvtárban tárolja. Ha saját ROM-ot szeretnénk használni ide tegyük. Az alábbi ROM-okat tölti le az emulátor telepítés során az Internetről:

 • asmen15.rom
 • basic20.rom
 • basic21.rom
 • epdos_z.rom
 • epfileio.rom
 • exdos10.rom
 • exdos13.rom
 • exos20.rom
 • exos21.rom
 • exos22.rom
 • exos23.rom
 • fenas12.rom
 • heass10.rom
 • tasmon15.rom
 • zt18.rom
 • zx41.rom

A legtöbb ismerős lehet annak aki használt már Enterprise-t. Az EPFileIO.rom-mal igazi Enterprise mellett nem találkozhatunk, ez az emulátorba történő betöltést teszi kényelmessebbé. Hogy hogyan arról később lesz szó. Fontos, hogy a Use Hungarian keyboard map-ot bejelöljük ha magyar billentyűzetet használunk, különben a billentyűzetet nem tudjuk rendesen használni.

Betöltés

Az emulátorba több módon is tudunk betölteni programokat. Nekem a magnós betöltés a legkedvesebb, ugyanis töltés közben ugyanúgy csipog az emulátor mint egy igazi Enterprise! :-) Köszönjük Istvánnak!

Magnó

Először is némi háttérinformáció. Az Enterprise, amikor magnóról tölt, akkor tulajdonképpen a csipogást értelmezi, ami a kazettára van rögzítve. Tehát ha az emulált EP-hez emulált magnót szeretnénk használni, akkor szükségünk lesz erre a csipogásra valamilyen formában. Erre a célra szolgál a Tape editor nevű segédprogram. Tehát bármilyen programot is szeretnénk magnóról betölteni az emulált EP-be, először a Tape editor programot kell használnunk. Ennek használatáról külön részben írok majd. A lényeg, hogy a Tape editor-ral elő tudunk állítani a PC-nken található bármilyen file-ból egy hangfile-t, amit az emulátor Machine|Tape|Select image file menüjében tudunk kiválasztani. Ez felel meg a kazetta magnóba történő behelyezésének egy igazi Enterprise esetében. Mivel emulátort használunk, itt csak virtuális kazettáról beszélhetünk. A Tape editor-ral egy ilyen virtuális kazettát tudunk szerkeszteni. Fontos megjegyezni, hogy a Tape editor ugyan .tap kiterjesztéssel menti el a virtuális kazettákat, de ennek a .tap file-nak a felépítése teljesen más, mint annak a .tap-nak, amit az EPTE vagy a TAPir használ! Viszont a Tape Editor be tudja tölteni az EPTE/TAPir .tap file-jait és ezeket lementve azonnal tudjuk őket használni az emulátorban. Tehát ha már van egy ilyen virtuális kazettánk, válasszuk ki a Machine|Tape|Select Image menüt és keressük meg azt. Ezután a virtuális magnónkba helyezett virtuális kazettánkat a Shift-F9-cel tudjuk elindítani. Ekkor a jobb felső sarokban lévő óra előtt egy P betű fog megjelenni, ami azt jelenti, hogy a lejátszás elindult. Hogy miért nem indult el az óra? Azért, mert a virtuális magnó az igazihoz hasonlóan távvezérléssel működik, tehát csak akkor megy, ha az EP arra utasítja. Ezt egyszerűen ki is próbálhatjuk, ha megnyomjuk BASIC-ben az F4-et, de még jobb ha az F1-et nyomjuk meg, így elkezdődik a betöltés. Ekkor hallhatjuk a sípolást. Ha a file-ok sorrendje megfelelő, akkor néhány percen belül be is fejeződik a betöltés és elindul a játék.

Tape Editor

Ezzel a segédprogrammal tudunk a PC-nken lévő file-okból olyan hangfile-t előállítani amelyet az EP128Emu a magnóról történő betöltéshez vár. Erre a file-ra ezután csak virtuális kazettaként fogok utalni. Ha beszereztük kedvenc játékunkat (a példában én az Alien-8-at fogom használni) és egy külön könyvtárba helyeztük a file-jait, indítsuk el a Tape Editor-t. Bal oldalt egy nagy fekete részt láthatunk, jobb oldalt pedig néhány gombot.

Kattintsunk az Import-ra és keressük meg a PC-n az Alien-8-at tartalmazó könyvtárat és válasszuk ki az első file-t. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen szempont alapján az első file-t? Mivel a magnóról történő betöltés szekvenciális, azaz egymás után, szépen sorban kell következniük a file-oknak, úgy ahogy azt a program óhajtja, így a hamarosan elkészülő virtuális kazettánkban is ezt a sorrendet kell követnünk. A megfelelő sorrendet a legtöbb programnál könnyen kitalálhatjuk ha végignézünk a file-ok listáján (.com, .scr, .prg, .rom). Elvetemültebb esetekben azonban valószínűleg próbálkoznunk kell párször mire megtaláljuk a helyes sorrendet. Szerencsére a Tape Editor-ban egyszerűen tudjuk a file-ok sorrendjét módosítani a fel és le mutató nyilakkal, ezért az importálás sorrendje igazából lényegtelen, de időt spórolunk meg ha már eleve jó sorrendben importáljuk be őket. Ha a sorrendet módosítottuk a virtuális kazettát újra el kell menteni. Az Alien-8 esetében a sorrend tehát: alien_8.com, alien.scr és alien.prg. A kész virtuális kazettát a Save gombra kattintva menthetjük le a PC-re, miután kiválasztottuk a célkönyvtárat. Célszerű az emulátor tape könyvtárába rakni ezeket, az egyszerűbb betöltés érdekében.

EPFileIO.rom

Ez egy direkt az emulátorhoz készült bővítmény, amellyel a PC-nk egy kiválasztott könyvtárában lévő file-okat tudjuk közvetlenül elérni az emulátorból. Használatához először is az epfileio.rom-ot be kell rakni a 10-es szegmensre. Utána engedélyezni kell a Machine|Configure|General ablakban az "Enable virtual file I/O" bejelölésével. A könyvtárat az Options menü Set working directory pontjával tudjuk beállítani. Ha ebben a könyvtárban megtalálható pl a bruce.com, akkor az emulátorban, BASIC-ből a load "file:bruce.com" paranccsal tudjuk betölteni a Bruce Lee játékot. Több file-ból álló játékokat nem lehet így betölteni, mivel nem ezen az eszközön keresi a betöltő a file-okat. A probléma hasonlít a magnós játékok lemezesítésére. Ezzel a módszerrel viszont menteni is lehet, ha megadjuk mentéskor a file: eszközt. Pl BASIC-ben:

100 print "Hello World!"
save "file:hello.bas"