EP128Emu - más gépek emulálása

From Enterprise Wiki
Jump to: navigation, search

2009. végén felmerült, hogy kiváló debuggere miatt az EP128Emu mintájára más gépekhez is lehetne hasonló emulátort készíteni. Így többek között más gépek játékainak Enterprise átiratainak elkészítése válna könnyebbé. Viszonylag egyszerű az EP128Emu-t átalakítani úgy, hogy egyéb Z80-as processzoros gépeket emuláljon. Először a Spectrum, majd a CPC változata készült el az emulátornak. Az EP128Emu telepítése után ezek az emulátorok is elindíthatók (Windows-on a Start menüből).

CPC464Emu

A ROM-ok konfigurálása: A Machine/Configure/Memory menüben a következőképpen kell a ROM-okat beállítani:

  • RAM size: 64 vagy 128K legyen!
  • ROM szegmens 0: ha 64K, akkor cpc464.rom, egyébként cpc6128.rom, az "offset" 16384 legyen (kézzel kell beállítani; a ROM ne nyúljon át a 2. szegmensre, ezért kell az offszetet beállítani);
  • ROM szegmens 10H: a ROM file ugyanaz, de az offszet 0 legyen.


ROM-ok beállítására egyszerűbb megoldás az ALT+Q - így a billentyűzettel együtt a ROM konfiguráció automatikusan betöltődik, feltéve, ha a ROM fájlok a program ROM mappájában vannak.

Programok betöltése

Az Ep128emu CPC emulátor része nem ismer az epfileio.rom-hoz hasonló funkciót. Tehát magnó image vagy floppy image kell hozzá.

Magnó

Programokat ne a LOAD, hanem a RUN"" paranccsal töltsünk be! (A záró idézőjel el is maradhat.) Betöltés előtt az image file-t nyissuk meg! a RUN" beírása egyszerűsíthető a Ctrl+Enter lenyomásával (itt az "Enter" a CPC numerikus billentyűzetén található Enter billentyű, aminek az emulátoron a jobb Shift felel meg, tehát az emulátoron használandó billentyűkombináció valójában Ctrl+jobb Shift). A megjelenő üzenetre le kell nyomni az Enter billentyűt (illetve más billentyű is megfelel), majd Alt+P-vel elindítani a lejátszást. Lemezes konfigurációnál (ami a 2.0.9 verzióban alapértelmezett) előbb még szükség van a |TAPE parancsra is, hogy a magnó legyen az alapértelmezett eszköz (a | karaktert a Shift+@ használatával lehet beírni, a @ pedig az 1 mellett balra található billentyűnek felel meg a PC billentyűzeten). "AMSDOS" nélküli konfiguráció betöltése (Alt+Q) is megoldás lehet; ritkán előfordulhatnak olyan játékok, amelyek csak 64K-s, magnós gépen működnek, ilyen az eredeti Sorcery is.

Floppy

A floppyról (2.0.9 verzió kell hozzá) kevésbé egységes a betöltés, mindenesetre itt is először meg kell nyitni (Alt+D) az image file-t (lehetőleg A:-nak). A lemez tartalma kiíratható a |DIR, vagy simán a CAT paranccsal, az esetleges korábbi |TAPE hatása visszaállítható a |DISC segítségével, meghajtót választani pedig az |A és |B parancsokkal lehet. Ha működik a |DIR parancs (nem mindig van így, a másolásvédelmek és egyéb trükkök miatt), akkor többnyire a ".BAS" kiterjesztésű file-t kell betölteni, ha van ilyen (pl. RUN"DISC.BAS), vagy ha csak egy file jelenik meg, akkor azt. Néhány játékot a |CPM parancs indítja el. A CPC-Power-on egyébként általában leírják, hogy az adott játékot milyen paranccsal lehet betölteni, így a legegyszerűbb azt követni.

Tippek

CPC-n figyelni kell arra, hogy a régebben beírt parancsokra nem lehet egyszerűen visszamenni a kurzorral, majd a parancsot újra kiadni a Return lenyomásával. A CPC BASIC - meglehetősen kezdetleges - szerkesztője/parancsértelmezője ugyanis "elfelejti" a korábban beírt karaktereket, annak ellenére, hogy azok a képernyőn láthatók. Ilyenkor a karaktereket a Copy (ep128emu-n Insert) billentyűvel "másolni" kell a képernyőről a parancs ismétléséhez.

Hasznos linkek

CPC BASIC parancsok, utasítások, függvények listája

The Basic Idea - Amstrad Basic tutorial

CPC Power: Image fájlok magnóhoz, floppyhoz egyaránt (francia oldal) Recherche rapid = gyorskeresés; Fichiers = fájlok (image) letöltése

ZX128Emu

A ROM-ok konfigurálása: A Machine/Configure/Memory menüben a következőképpen kell a ROM-okat beállítani:

  • A zx48.rom vagy a zx128.rom fájlt a 0-ás szegmensre kell elhelyezni, offszetet nem kell állítani.


ROM-ok beállítására egyszerűbb megoldás az ALT+Q - így a billentyűzettel együtt a ROM konfiguráció automatikusan betöltődik, feltéve, ha a ROM fájlok a program ROM mappájában vannak.

Programok betöltése

  • LOAD "" parancs 48-as Spectrumon: J (=load), űű (="") (angol billentyűzetnél \\ felel meg az idézőjeleknek)
  • LOAD "" parancs kiadása után a TAP fájlt ALT+T-vel lehet kiválasztani, ALT+P-vel lehet a magnót elindítani.

Hasznos linkek

Sinclair ZX Spectrum Bevezetés

Sinclair ZX Spectrum BASIC programozási kézikönyv

Spectrum programok letölthetők pl. az ep128.hu-ról és a WOS-ról.


TVC64Emu