ENTER-NEWS 88/2 fordítása

From Enterprise Wiki
Jump to: navigation, search

enterprise.iko.hu/magazines/ENTER-NEWS_88-2.pdf

219. o.

ENTER-NEWS 88/2 április-június ára: 10 DM

Az Enterprise 64K és 128K számítógépek magazinja

Szoftver: Out of this world, Turbo Graphics, ZZZlP fordító

Hardver: Merevlemez az Enterprise-hoz: 2 x 30 MB WARP sebességgel (ez itt szójáték a szokásos Enterprise - Star Trek vonalon, a WARP nevű hajtómű ott a fénynél gyorsabb haladást teszi lehetővé)

Barkácsötlet: A 64K is lehet 128K, kb. 50 márkáért már elérhető

Továbbá: Olvasói sarok, program listák, tippek és trükkök, apróhirdetések

221. o.

Szerkesztői előszó

Kedves Olvasók!

Csodálkoznak ugye? Ez nem egy hirdetés, hanem az ENTER-NEWS bevezetése! Kissé megerőltető ugye ez az apró betű, vagy mégse? A következő oldalak már nagyobb betűsek, hogy kedveskedjünk, hisz ez az apró betű nagyon szemfárasztó, mit az utolsó kiadásunk olvasói is szóvá tettek. Ez nekünk elég is volt. Persze sokan mondhatják, hogy a nagybetűkkel csak az oldalszámokat akarjuk szaporítani, de ez egyáltalán nem igaz. Kisebb betűkkel is ugyanaz a tartalom, csak kevesebb oldalon. Az előző és itteni betűnagyság közti méret lenne a megfelelő és nehogy most valaki arra a következtetésre jusson, hogy a mi olvasóink szeme rossz.... Jó nagyítóval és jó szemmel rendelkező olvasónknak ezt az ENTER-NEWS -t miniatűr kiadásban is felajánljuk, ami egyébként a duplájába kerül, mivel.... na, ennek kifejtése messzire vezetne.


Werner Lindner és Norbert Mittersberger válaszolnak olvasóink kérdéseire az olvasó sarokban. Ebben a kiadásunkban elindítjuk a Szoftver teszt rovatot. Itt ezeket vesézzük ki: 1. "Out of This World" játék. 2. "Turbo Graphics Paket" 3. ZZZIP-Basic Compiler A Hardver teszt rovatban Martin Schillinger csak nekünk teszteli a 30 Mbyte -os vincseszter csatlakoztatását ez Enterprie-hoz, ami valóban bámulatos bővítési lehetőség. A bővíthetőségek sorában az E64 tulajdonosoknak Werner Linder a Do-lt-Yourself (csináld magad) rovatban szabatos leírást ad a memória bővítéséhez.

Aki sokat dolgozik szövegszerkesztéssel, biztos hálás lesz azokért az ötletekért, melyek az Enterprise szövegszerkesztő nem is sejtetett lehetőségeit tárják fel. Ezúttal igen rövidek az olvasói listák, hogy kíméljük ujjainkat. És egy gyors kérdés: "Szereti a zenét?" Ha igen, "tud zongorázni"? Ha igen, akkor azonnal lapozza fel a tartalomjegyzéket, ha nem, akkor olvasson tovább. Az Enterprise képes a zongorajáték szimulálására, ebben egy kis klaviatúra is segít és a végén még dalocskát is el tud játszani majd rajta. Mindenesetre nyújtson jó szórakozást ez a füzet, a sokrétű tartalmával és szép nagy betűivel.

Baráti üdvözlettel:

Claudius Eßer

222. o.

Tartalom

 • Rólunk+hírek ..................... 223
 • Olvasói sarok ................... 227
 • Olvasói lista (talán inkább: Olvasónk küldte) Enterprise E-Pianino .. 231
 • Szoftver teszt:
 • Out of this world ............................ 235
 • Turbo Graphics .............................. 237
 • ZZZIP, a Basic fordító ...................... 240
 • Tippek és trükkök:
 • Enterprise és a szövegszerkesztés ............ 245
 • Paintbox képek használata BASIC programokban ... 249
 • Hardver teszt:
 • Merevlemez az Enterprise-hoz .................. 253
 • Olvasói lista:
 • Mintha nagyi mesélne / Nagyi mesél ............ 256 ???????????
 • Tippek és trükkök:
 • Matematikai funkciók ........................... 259
 • Csináld magad:
 • A 64K felnő .................................... 264
 • Szavak nélkül:
 • Amiga grafika programlista ..................... 270
 • Impresszum ...................................... 271

223. o.

MAGUNKRÓL/HÍREK

Ígéretünkhöz híven, újságunk előállításáról szólunk.

Az Enterprise újság születése

1987 júniusában kezdődött, mikor még Frölje úr és én a Quelle cég számítástechnikai osztályán dolgoztunk, ahol számítógépeket árultunk, többek közt 1987 januárjától Enterprise-t is.

Az Enterprise cégtől vezéreltetve ( ?? ) márciusban megkérdezte tőlem Frölje úr, hogy ennek a jövőbemutató számítógépnek a részére nem lenne-e kedvem vele közösen egy újságot készíteni. Azt állította, hogy ehhez elég érdeklődő olvasója már van is. Ez felkeltette érdeklődésemet, hisz újságírást is tanulok, továbbá ennek az újságnak jó jövőjét láttam. Frölje úr úgy vélte, hogy a példányszám a kezdeti 100-ról egy éven belül 300-500-ra növelhető, ami már önfenntartóvá is tehetné az újságot, olykor csekély honoráriumot is hozhatna a szerzőknek. Úgy június, július táján fordult komolyra a dolog.

AZ ELSŐ SZÁM

Az első szám teljes egészében "Wordstar" szövegszerkesztővel és egy gépíróprogrammal készült. Az egészet az Enterprise nyomtatóval nyomtattuk. Ezidáig a 62 oldalával ez a legvaskosabb füzet. Ebből optimistán egy nyomdában 100 példányt nyomattunk ki. Az eredménnyel (a nyomtatvánnyal kinézetével) elégedetlenek voltunk, de hát minden kezdet nehéz, azontúl tudtuk, kiadásról kiadásra egyre jobb újság előállítása a célunk. Akkoriban hármasban voltuk, Horst Schülter, Jürgen Frölje és csekélységem. A programokat részint Dusi-Software, továbbás Werner Linder adták, ki már akkor barkácsötletekkel szolgált.

A MÁSODIK SZÁM

Szinte pánikpéldány volt a második, ismét Wordstarral készült az egész, viszont most már a Müncheni egyetem offszet nyomtatóján. A sonnenstraßei "Quelle"-ben dolgozó Schülter úr időközben felszívódott, habár kezdetben játékokat akart tesztelni és leírásokat készíteni azokhoz, amikhez még nem volt. Ezért ekkor először ketten, Frölje úr és én állítottuk és ragasztottuk össze a füzeteket, közben próbáltuk az új összeállítást is. Azért volt, ami nem sikerült. Az egyik, hogy a borító túl vékony lett, a lábjegyzeteket meg folyton rosszul ragasztottuk a páratlan oldalakra.

224-225. o.

A HARMADIK SZÁM

Ehhez a számhoz először egy profi kiadványszerkesztő (DTP) állt rendelkezésünkre. Frölje úr munkahelyén lézernyomtató is volt hozzá, amivel az újságot akár tökéletesre is meg lehet csinálni. A megjelenési határidővel azonban ismét volt egy kis gondunk. Mivel csak Fröhlje úr értett az új programhoz, az időpont az ő munkahelyi elfoglaltságaitól függött, ő pedig éppen akkortájt eléggé le volt terhelve. Sejtésünk idővel beigazolódott: Végül Frölje úr már képtelen volt időt szánni az újságra és a klubbal sem tudott törődni. Az újság átadása és az anyagiak gondokkal jártak. Például néhány olvasó ki se fizette az újságját. Az újsághoz használt PC-nket el kellett adnunk, hogy ne maradjunk pénz nélkül. Így a következő három számhoz elég pénzünk lett.

A NEGYEDIK SZÁM

Ez egyértelműen előrelépés volt tőlünk, az ENTER-NEWS -nak mindig így kellene kinéznie. Ezt Lindner úrral adtuk ki, mi ketten. Szerencsére ekkor már olvasónk is segítettek a tartalom kialakításában, némely cikkünk már ENTERPRISE rajongókkal készült. A megjelenési időpont csúszott, mire az első negyedéves szám elkészült. Tény, hogy nem volt könnyű ily rövid idő alatt egy ilyetén összesűrített információtöltetet előállítani. Továbbá a betűkészlet oly apró volt, hogy egy elfogadható oldalszámhoz igen sok szöveg kellett. Nyolc hónappal előbb évente hat számot jelentettünk be, esetleg nyolcat ugyanolyan áron, ha minden jól mennek a dolgok. Sajnos nem észleltük az érdeklődés fellendülését, az előfizetők száma maradt, mint amennyi az első hetekben volt, ez mintegy harminc Enterprise érdeklődőt jelent a mai napig. Ez a mintegy 6000 eladott géphez mérten igen kevés. Kevesen vannak barkácsolók és elszánt rajongók a vásárlók közt, kik felismerték, hogy ebben a kis szerkezetben mi minden rejlik még. Biztos mi sem tettünk meg mindet azért, hogy az újságjaink értékesítését meglódítsuk, de ehhez vagy több időre és elkötelezettségre lett volna szükségünk, vagy egy rátermett főszerkesztőre. Ezek sajna hiányoztak.

AZ ÖTÖDIK SZÁM

Ez gyaníthatóan kicsit jobbra sikerült, mint az előző. Csak a szövegek kinézetén egy hétig dolgoztam, minden munkanap legalább 8 órát. Egész idő alatt egy gyors IBM AT kompatibilis 286-os PC-t használtam. Ahogy a legutóbbi szám oldalait is, ezt is EPSON FX-100 9 tűs mátrixnyomtatón nyomtattuk ki. Szerkesztéshez Wordstar és Ventura Publisher programokat használtunk. Ez a szám egy újabb jól sikerült kiadás, úgy gondolom, mind kinézetében, mind tartalmában.

A HATODIK SZÁM KILÁTÁSAI

Egyelőre ez lesz az ENTER-NEWS utolsó kiadása. Ezzel teljesítjük a hirdetőkkel kötött szerződést, akik hat számra szerződtek velünk. A kiadás körülményei nem hasonlíthatók össze azzal, mint amikor elkezdtük, de a meglévő olvasóinknak nem szeretnénk csalódást okozni, ezért így döntöttünk. Ezzel kiadtuk az ígért és előfizetett 6. számot is. Reméljük, az ENTER-NEWS minden támogatója elégedett lesz a "két emberes újság" teljesítményével. A hatodik szám, amilyen hamar csak lehet, ki lesz adva.

A JÖVŐ

A jövőben csak külön kiadások lesznek három-négy havonta. Ezek az ENTER-NEWS-SPECZIAL számok külön lesznek megvásárolhatók, és csak az érdeklődő olvasóknak küldjük ki. A különszámok meg lesznek hirdetve az ENTERPRISE USER GROUP Lorch magazinjában. Ha van olyan olvasónk, aki nem EUG tag, és érdekli a SPECIAL-NEWS, azt kérjük, rendelje meg postai levelezőlapon.

NDK-s szolgáltatás

Az Enterprise olyan számítógép, ami még mindig nagy érdeklődést kelt a keleti blokk államaiban és ott igen jól értékesítik is. Az NDK-ban viszont az Enterprise-t közvetlenül még nem értékesítették, hanem jobbára rokonok által került oda. Épp emiatt sajnos nincs kapcsolatteremtési címünk az ottani használóival. Ennek ellenére, mint egy független újság, elő szeretnénk mozdítani az itteni és NDK-beli felhasználók közti információáramlást. Amennyiben a rokonok a másik Németországban szintén érdekeltek ebben, úgy megküldhetik nekünk a címeiket. Hogy olvasóink ezt egymással "megoszthassák", ezeket a címeket ingyenes apróhirdetéseinkben tehetjük nyilvánossá.


226. o.

REKLÁM

NEOS egér és BOXSOFT PAINTBOX csak 159 márkáért!

Végre elérhető! Egércsomag az ENTRPRISE-hoz!

Ebben a fantasztikus csomagban nem csak egy kiemelkedő minőségű egér található meg, hanem egy egérillesztő (amely használható intelligens joystick illesztőnek is Commodore és Atari joystickokhoz), egy egérillesztő-program (amely segítségével saját programokban is használható az egér), és egy univerzális nyomtatóillesztő-program (választható vezérlőkarakterek segítségével lehetséges bármely grafikus lapot kinyomtatni a legtöbb grafikus képességekkel is rendelkező párhuzamos nyomtatón).

A fő "csemege" a PAINTBOX rajzoló program, amely kihasználja valamennyi előbb felsorolt hardver- és szoftverbővítést. Számtalan képességei közül néhány:

 • Grafikus felhasználói felület
 • teljesen ikon vezérelt menürendszer
 • 12 grafikus mód
 • maximum 256 szín
 • változtatható méretű rajz terület
 • sok szabadon definiálható ecsetminta
 • spré funkció felhasználó által definiálható kitöltő mintákkal
 • az ecset és kitöltő minták korlátlan számban elmenthetőek és visszatölthetőek
 • nagyító funkció a részletesebb munkához
 • stb.

Az egérről és a PAINTBOX programról teszt olvasható az ENTER-NEW 3. számában, valamint az EUG Lorch Klub magazinjában. Megrendelhető a következő címen:

Werner Lindner Hard- und Softwareideen Landsberger Straße 49 D-8913 Schondorf a.A.

 • tartalmazza a 14% ÁFÁ-t, utánvéttel fizethető. A programok kazettára másolva érkeznek, de lemezre tovább másolhatók.